Beyond Fair Trade (Adil Ticaretin Ötesi) Kavramı Nedir ve Nasıl Oluşmuştur?

Beyond Fair Trade (Adil Ticaretin Ötesi) Kavramı Nedir ve Nasıl Oluşmuştur?

 

Eskiden tüketiciler, satın aldığı ürünleri üreten firmaların nasıl çalıştığını, hangi değerlere sahip oldukları hakkında çok fazla fikir sahibi değildi ve bu konu çok fazla gündeme gelmiyordu. Gelişen teknoloji ve sosyal medya ile beraber tüketiciler, üreticilerin nasıl ve hangi şartlarda çalıştığı,  hangi değerlere sahip olduğu hakkında yavaş yavaş bilgi sahibi olmaya başladı. Her geçen gün artan sosyal bilinçle birlikte tüketiciler, sadece bir ürünü satın alıp ihtiyacını karşılayıp karşılamadığına bakmakla yetinmiyor aynı zamanda, ürünü üreten firmanın topluma, çevreye, çalışana ve üreticiye verdiği değerlere de bakıyor.

1950 ve 2000'li yıllar arasında ABD’de başlayan ‘’Adil Ticaret’’ kavramı ile birlikte çalışanlar arasında adil ücret ve güvenilir çalışma şartları oluşmaya başladı ve Adil Ticaret kavramı kısa süre içerisinde her geçen gün tüketiciler tarafından değer görmeye başladı. Artan bu ilgi ve değer sonucunda 1989 yılında Dünya Adil Ticaret Örgütü  (The World Fair Trade Organisation WFTO) kurularak, bu kavram belli bir mevzuata dayandırıldı ve sınırları belirlendi. 

Adil Ticaret kavramı, bizler için çok önemli bir değere hizmet etse de bazı konularda eksik yanları vardı. Adil ticaretin, ürünlere değer katan bireylerle iletişiminin yeterli seviyede olmadığına inanan ve bu nedenle bu oluşumun ötesine geçmek isteyen bazı işverenler, asıl emek verenlerle birebir iletişim kurmayı tercih etti ve bunun sonucunda Adil Ticaretin Ötesinde (Beyond Fair Trade) kavramı oluştu. Üreticilere ve emek verenlere değerli bir yaşam sunmayı ve gelecek nesillere bu değeri devam ettirebilmek için onlarla olan iletişimi bir iş birliği olarak gören Adil Ticaretin Ötesinde iş modelini, Barabicas Ailesi olarak kendimize yakın bulduk, benimsedik ve yolumuzu bu şekilde çizmeye karar verdik.

 

Beyond Fair Trade: Kahve tutkunları Adil Ticaretin Ötesinde

 Beyond Fair Trade, her ne kadar bir sertifikasyona tabii olmasa da adil bir ticaret sistemi olarak dünyada kabul görmüş ve övgü almış bir kavramdır. Bu sistemin temel amacı, çiftçilere ve üreticilere daha adil bir ödeme sağlamak ve onların yaşam koşullarını iyileştirmektir.

Kahve tutkunları, çiftçilerin ve üreticilerin yaşam koşullarının önemini giderek daha fazla anlamaya başladığı bu dönemde, bu kavram sayesinde sadece lezzetli bir içeceğe ulaşmanın ötesine geçerek kahve üreticilerine ve çiftçilere adil bir ödeme yapmanın ve sürdürülebilir kahve üretimini teşvik etmeyi amaçlayan sosyal bir sorumluluğun parçası oluyor.

 

Beyond Fair Trade ile Sürdürülebilirlik

Beyond Fair Trade, kahve endüstrisinde daha fazla sürdürülebilirlik ve toplumsal etki sağlamayı hedefleyen bir yaklaşımı temsil ediyor. Bu yaklaşım, üreticilerle doğrudan çalışmayı ve onları daha fazla sürece dahil etmeyi amaçlayarak, kahve üreticilerinin daha fazla finansal güvenceye sahip olmasını ve geleceğe daha umutla bakmalarını teşvik eder.

Ayrıca çevresel sürdürülebilirlik, toplumsal sorumluluk ve kaliteyi artırma odaklıdır. Doğa dostu uygulamaları teşvik eder ve kahve yetiştirme sürecinde çevresel etkiyi en aza indirgemeye çalışır. Bu, biyoçeşitliliği koruma, su kaynaklarını koruma ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmaları da kapsar.

Barabicas ,"Beyond Fair Trade" sosyal iş modelini benimseyen bir kahve markasıdır ve kahve üreticilerine uzun vadeli iş birlikleri sunarak onlara sürdürülebilir bir gelir sağlamayı hedefleyen ortaklarla ve kooperatiflerle çalışır. Amacımız, kaliteli kahve üretiminin ve sunmanın da ötesine geçerek toplumsal farkındalık yaratmak, çevre dostu uygulamaları teşvik etmek ve sürdürülebilir bir yaşamın kapılarını gelecek nesillere açmaktır.

 

Photo by Brodie

Bloga dön