İklim Değişikliğinin Kahve Üretimine Etkileri

İklim Değişikliğinin Kahve Üretimine Etkileri

Fosil yakıt kullanımı, yanlış tarımsal faaliyetler, ormanların tahribi ve bunlar gibi pek çok neden iklim değişikliğini kaçınılmaz kılıyor. Her geçen gün iklim krizine bir adım daha yaklaşan yerküre, gelecek kuşakların yaşam alanlarını ellerinden alma tehlikesini beraberinde getiriyor. Sürdürülebilirlik ilkesine bağlı kalmadan yaşandığında, uzak gelecekte tarım arazilerinin verimsizleşerek kullanılmaz hale geleceği öngörülüyor. Bu son derece endişe verici olsa da, fazla uzak olmayan bir senaryoda kahve üretiminin azalması öngörüden de öte bir noktada yer alıyor. Peki, iklim değişikliğinin kahve üretimine etkileri neler? Değişen iklim koşulları kahve tüketimimizi nasıl şekillendirecek gelin yakından bakalım! 

İklim Değişikliği Kahve Üretimini Nasıl Etkiliyor?

Küresel ısınmaya bağlı olarak değişen iklim koşulları; anormal yağışlar, aşırı sıcaklar ve mevsim kaymaları gibi sorunlarla kendisini gösterir. İklim koşulları bu denli dengeden çıktığında ise kahve üretimi doğrudan etkilenir. Kahvenin ihtiyaç duyduğu güvenli iklim koşulları değişkenlik gösterdiğinde, kahve meyvesi adaptasyon süreciyle mücadele edemez. Dayanıklılık bakımından da çok güçlü olmayan kahve kirazları, yanlış dönemde gelen yağışlardan ve normalin üzerindeki aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenir. Bunun yanı sıra küresel ısınma, toprakların verimsizleşmesine de neden olur. 

Öyle ki kahve üretimi yapan ülkeler, genellikle mineral bakımından zengin topraklara sahiptir. Toprağın bozulması ve verimsizleşmesi ise kahve üretimine adeta kilit vurur. Özellikle sürdürülebilir özellik göstermeyen kahve arazileri, şimdilik yalnızca kahvenin kalitesini olumsuz etkiliyor olsa da, yakın gelecekte kahve üretiminin azalmasının başlıca sebeplerinden biri olacak gibi duruyor. Özetle söylemek gerekirse küresel ısınma ve değişen iklimsel koşullar, kahve üretiminin azalabileceğini göstermekte. 


Kahve Nerede Yetişir?

Kahve kirazları, rakımın yüksek olduğu, dağlık bölgelerde yetişmektedir. Tropikal iklimin hüküm sürdüğü toprakların meyvesi olan kahve, güvenli yağış alan, nemli ve ideal sıcaklıkta havanın etkili olduğu bölgeleri sevmektedir. Bunun yanı sıra kahve çekirdeklerinin yetişmesinde toprak kalitesi önemli olmaktadır. Bu sebeple kahve üretimi için genellikle mineral bakımından zengin olan volkanik araziler tercih edilmektedir.


İklim Değişikliği Kahvenin Sonu mu Demek?

Yağışların düzensiz olması, aşırı sıcakların yüksek arazilerde dahi dengeleri alt üst etmesi ve toprağın verimsizleşmesi, tabii ki kahve üretimini olumsuz etkiliyor. Ancak bu, dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olan kahvenin sona ereceğinin bir işareti değildir. Nitekim iklim değişikliği, özellikle kahve üretimi yapan ülkelerin bu konuda bilinçlenmesini zorunlu kılmıştır. Üreticiler kahve çekirdeklerinin kalitesini artırmak ve arazilerin verimini düşürmemek için sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönelmeye başlamıştır. Bu sayede, kahve üretimi en sağlıklı şartlar altında üretilmeye devam edebilecektir. 


İklim değişikliğinin kahve üretimine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin farklı ekosistem hizmetlerini etkilediğini ve kahve agro sistemlerinin, özellikle de iklim değişikliğine daha duyarlı olan "Arabica" kahvesinin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini öne sürmektedir. Öte yandan, değişikliklerle başa çıkmak için adaptasyon uygulamalarının ve esneklik stratejilerinin belirlenmesi gerektiği ifade edilmektedir. Araştırma bu bağlamda, etkilerle başa çıkmak için eyleme geçmek ve tüm kahve üretim zincirinin esnek ve sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmenin önem taşıdığını belirtmektedir.


Kahve üretimi azalıyor mu diye endişeye kapıldığınıza eminiz. Her gün çok severek tükettiğiniz hatta kokusuyla bile mest olduğunuz kahvenin uzun yıllar boyunca size eşlik edeceğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Buna rağmen kahve üretimini desteklemek ve içeceğiniz kahvelerin her daim kaliteli olmasını sağlamak için satın aldığınız kahve markalarını tekrar gözden geçirebilirsiniz. Neden mi? 

Çünkü kahve üretiminin azalmasının önüne geçmek için sürdürülebilir kahve üretimi yapan markaları tercih edebilirsiniz. Sizin için küçük ama kahve üretimi için son derece büyük bir adım olacak bu tercihiniz, sizden sonra gelecek neslin de doya doya kahve içmesini sağlayacaktır. 


Eğer sürdürülebilir kahve üretimi yapan bir kahve markası arıyorsanız çok uzaklara bakmayın deriz! “Adil Ticaretin Ötesi” iş modelini benimseyen ve böylece çevre dostu kahve üretimine destek olan Barabicas Coffee, sizi ve sevdiklerinizi çookk uzun yıllar boyunca, Barabicas çekirdek kahve ve öğütülmüş filtre kahve lezzetinden mahrum etmeyecek. Hadi, sepetinize kahvenizi atın ve kaliteli kahve çekirdeklerinin keyfini sürmeye devam edin!

Kaynakça: Christine Bilen, Daniel El Chami, Valentina Mereu,  Antonio Trabucco, Serena Marras, Donatella Spano, A Systematic Review on the Impacts of Climate Change on Coffee Agrosystems, National Library of Medicine, 2023, (çevrimiçi)

Bloga dön