Kahvenin Tadını Belirleyen Bir Unsur: Kahve İşleme Teknikleri

Kahvenin Tadını Belirleyen Bir Unsur: Kahve İşleme Teknikleri

Sabah kalkıp kahve makinenizi bir tuşla çalıştırıyor ya da adeta bir hobi gibi keyifle kahvenizi demliyorsunuz. Sormak istiyoruz, dakikalar içerisinde size zevkli bir deneyim yaşatan kahve çekirdeklerinin hangi işlemlerden geçtiğini biliyor musunuz? Kahve kirazını leziz ve aromatik bir fincan kahveye dönüştüren karmaşık yolculuk, kahve işlemi tekniklerini içerisinde kapsıyor. Ağaçlardan toplanan bu meyvenin muhteşem yolculuğuna tanıklık etmek ister misiniz? O zaman gününüzü güzelleştiren ve bazen de yorgunluğunuzu alan kahvenin anılarına doğru kısa bir geriye dönüş yapalım. İşte, kahve işleme teknikleri! 

Kahve Kirazlarından Bir Yudum Mucizeye: Kahve İşleme Nedir?

Kahve çekirdekleri toplanır, işlenir ve paketlenerek dağıtıma çıkarılır. Bilinen en temel kahve üretim aşamaları bu şekildedir. Ancak burada bilinmeyen konu, kahvenin işlem sürecidir. Öyle ki kahvenin tadı, aroması ve kalitesi açısından son derece önemli olan bu adım, toplama sürecinden dağıtım aşamasında kadar olan tüm detayları tek bir başlıkta bir araya getirmektedir. Peki, kahve işleme yöntemi nedir?

Kahve işlemi yöntemi, kahve çekirdeklerinin meyvesinden ayrılması ve kurutulmasını içermektedir. Toplanan kahve meyvesi, özenli bir şekilde etinden sıyrılır ve çeşitli işlemlerine tabii tutulur. Bu işlemlerin doğru yapılması, kahve çekirdeklerinin lezzet profilini belirlemede önemlidir. Aksi halde kahve topraklarının sunduğu tatlar ve kahve toplayıcılarının emekleri bir anda heba olabilmektedir. Bu aşamada kahve işleme teknikleri 3 popüler gruba ayrılmaktadır. Kahve işleme tekniklerini aşağıda detaylı bir şekilde ele aldık bile! 

  • Kuru İşleme (Doğal İşleme)

  • Doğal process kahve yani kuru işleme, kahve kirazlarının soyulmadan kurutulması anlamına gelmektedir. Bir bütün halinde kurumaya bırakılan kahve çekirdekleri, açık havada ve özel kurutma yataklarında bekletilmektedir. Bu işleme tekniğinde, kahve çekirdeklerinin kurutulması meyvenin fermente olmasını sağlamaktadır. Bu da kahvenin çok daha yoğun bir tada sahip olmana olanak tanımaktadır. 

    Su kullanılmadığı için son derece sürdürülebilir bir kahve işleme tekniği de olan naturel kahve, pek çok kahve üreticisinin tercih ettiği yöntemlerin başında gelir. Ancak bu yöntemin en riskli yanı, kurutma adımında istenmeyen tatların ortaya çıkmasıdır. Müdahale edilmeye çok açık olmayan kuru işlemede, meyvelerin tatlarını kontrol etmek pek kolay değildir. 

  • Islak İşleme (Yıkanmış İşleme)

  • Islak yani daha bilinen tabiriyle yıkanmış işleme, kahve meyvesinin soyularak yıkanmasını ifade etmektedir. Bu işlemde meyve kirazlarının eti, bir makine yardımıyla soyulmaktadır. Ardından fermente işlemi uygulanan kahve çekirdekleri, bu adımda yoğun bir tat profiline ulaşmaktadır. Tatlı su içerisinde fermente olan çekirdekler için yıkanma işlemi de başlamış demektir. 

    Çekirdeklerin daha ideal bir tada sahip olması ve dışındaki şekerli katmanın arınması için durulama yapılmalıdır. Bu aşamadan sonra kurutma işlemine hazır hale gelen çekirdekler, açık bir alanda kurumaya bırakılır. Kahvenin daha asidik ve canlı bir lezzete sahip olmasını sağlayan bu işleme tekniği, kaliteli ve homojen bir tat deneyimi elde etmeye olanak tanır. İşte bu kadar, her yerde duyduğunuz yıkanmış kahve nedir artık biliyorsunuz! 

  • Yarı Islak İşleme (Honey İşleme)

  • Honey process kahve olarak da bilinen yarı ıslak işleme, tahmin edileceği üzere her iki işlemi kapsamaktadır. Hem doğal kurutma hem de yıkanmış işlemeyi aynı anda sunan bu işlem, hedeflenen yüksek kaliteli kahve çekirdeklerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Bu işlemde meyvesi soyulan kahve çekirdekleri yıkanmakta ancak soyulan kısmıyla birlikte kurutulmaktadır.

    Kahvenin meyvemsi bir notaya sahip olması için ideal bir yöntem olan yarı ıslak işleme yine de çok tercih edilen bir yöntem değildir. Çünkü temizlik bakımından isteneni vermemektedir. Bunun yanı sıra kurutma sürecinde yaşanabilecek küf ve benzeri durumlar, kahve çekirdeklerinin kalitesini doğrudan olumsuz etkilemektedir. 

     

    Özenle toplanmış ve titizlikle yıkanarak paketlenmiş kahveler Barabicas Coffee online mağazamızda sizi bekliyor. Hadi, yıkanmış kahve nasıl olur öğrenmek için hemen sepetinizi oluşturun ve bu lezzeti damağınızda hissedin!
    Bloga dön