Şunu hayal edin: Güneşin tepede olduğu bir yaz günü… Buzdolabınızda ise sizi ferahlatacak ve müthiş hissetmenizi sağlayacak buz gibi bir kahve! Ancak öyle sıradan soğuk kahvelerden değil. 12 saatten daha uzun süre demlenmiş, lezzetiyle sizi baştan çıkaracak ve keyiften dörtköşe olmanızı sağlayacak bir kahve… Nasıl, şimdiden serinlemeye başladınız değil mi? O zaman, yaz günlerinin favorisi cold brew nasıl yapılır bizden öğrenmeye ne dersiniz? Sanıyoruz ki, bu tarifi kaliteli bir kahve üreticisinden almak kadar akıllıca bir adım olamaz. E, hadi o zaman kocaman bir bardak cold brew kahve ile ferahlamak için hazırlıklara başlayalım!
Filtre kahve sizin için bir tutku olabilir. Fakat kabul etmelisiniz ki, yaz aylarında elimiz bir fincan sıcak filtre kahveye pek kolay gitmiyor. Ama bu, kahve tutkumuzu alıp bir köşeye kaldıracağız anlamına da gelmiyor. İşte tam bu noktada cold brew, sıcak yaz günlerinde filtre kahve ihtiyacınızı sonuna kadar karşılamaya aynı zamanda da, soğukluğuyla sizi mest etmeye hazır. Günün her anında tüketebileceğiniz cold brew kahve ile yaz günlerinin tadını doyasıya çıkarmanız mümkün. Bunun için hiç vakit kaybetmeden evde cold brew kahve yapımı için kolları sıvayalım!
Cold Brew Kahve Nedir? Cold brew kahve, soğuk su ile uzun süre demlenen bir kahve çeşididir. Genellikle 12 ila 24 saat arasında oda sıcaklığında veya buzdolabında bekletilen kahve çekirdekleri, suyla temas ederek yavaşça kahve özünü suya bırakır. Bu yöntem, klasik demleme yöntemlerine göre daha az asidik bir içecek elde etmenizi sağlar ve daha yumuşak bir tat profili sunar. |
Evde Cold Brew Nasıl Yapılır?
Cold brew kahve, kahveseverlerin sıcak yaz günlerinde adeta başrolü oynuyor. Yaz günlerinin vazgeçilmezi olan cold brew kahve, pratik yapımı ve ferahlatıcı tadıyla popülerliğini her geçen gün artırıyor. Sıcak yaz aylarında kurtarıcı olan bu soğuk demleme kahve, geleneksel kahve demleme yöntemlerinden birkaç farklı noktayla ayrılıyor. Bu sebeple, daha önce cold brew kahve yapımına şahit olmayanlar için bu konu biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Özellikle cold brew bekleme süresi ve cold brew kahve oranları gibi adımlar yapım aşamasında soru işaretlerine yol açabiliyor. Ancak sizin cold brew kahve yapımı için hiç endişe etmenize gerek yok. Çünkü biz buradayız ve size bu kahveyi nasıl en leziz şekilde yapabileceğinizi anlatacağız.
Başlamadan önce cold brew kahvede alkol var mı diye soranlar için hemen yanıtlayalım. İsteğe bağlı şekilde cold brew tarifine alkol eklenebiliyor. Fakat sizinle paylaşacağımız cold brew kahve malzemeleri arasında alkol bulunmuyor. Buraya kadar tamamsak tarifimiz için sayfayı kaydırmaya devam edebilirsiniz!
Cold Brew Tarifi İçin Malzemeler
- Barabicas Rwanda 100% Arabica Bourbon Çekirdek Kahve (Tercihen dark veya medium roast)
- Soğuk veya oda sıcaklığında su
- Büyük bir cam kavanoz
- Süzgeç veya French press
- İsteğe bağlı olarak süt ve şurup
- Buz küpleri
Cold Brew Kahve Yapımı Adımları
Cold brew kahve için malzemeleriniz hazırsa hızlı bir şekilde yapım adımlarına geçebilirsiniz. Cold brew kahve nasıl demlenir anlatmadan önce tarif için seçeceğiniz kahveye özen göstermeniz gerektiğini vurgulamak isteriz. Aksi halde kahveden alacağınız keyif sizi çok fazla memnun etmeyebilir. Biz tarifimizde Ruanda’nın bereketli topraklarında yetişen ve titiz bir şekilde üretilip paketlenen Barabicas çekirdek kahvelerini kullandık. Siz de cold brew kahve çekirdeği için Barabicas kahvelerini tercih edebilirsiniz.
Hazırsanız, cold brew kahve yapımı adımları şu şekilde:
Adım 1: Kahve Çekirdeklerini Öğütün
Cold brew tarifi için ilk aşamada Barabicas çekirdek kahvelerini iri taneli olacak şekilde öğütün. Bu sayede çok daha dengeli ve asidik oranı iyi ayarlanmış bir kahve deneyimi yaşayabilirsiniz.
Adım 2: Filtre Kahveyi Soğuk Suyla Demleyin
Öğüttüğünüz filtre kahveyi büyük bir kavanoza alın ve soğuk ya da oda sıcaklığındaki içme suyuyla demleyin. Bu aşamada kahve cold brew kahve oranları damak tadına göre değişkenlik göstermektedir. Eğer sizin de cold brew acı mı gibi bir endişeniz varsa, kahve miktarını ayarlama noktasında daha dikkatli olabilirsiniz. Bununla birlikte bizim önereceğimiz oran 1:4 veya 1:5 şeklindedir.
Adım 3: Kahveyi Beklemeye Alın
Demlenen filtre kahveyi 12-24 saat boyunca dinlenmeye bırakmalısınız. Bunun için kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına alabilirsiniz. Bu süreçte cold brew bozulur mu diye düşünmenize gerek yok. Tabii ki, kullandığınız kahve çekirdekleri taze ve kaliteli olduğu müddetçe. Bununla birlikte, kahveyi 24 saatten daha önce içmenizi tavsiye ederiz.
Adım 4: Demlenmiş Kahveyi Süzün
Cold brew kahve demlenip dinlendikten sonra süzülmeye hazır hale gelecektir. İsterseniz bu adımda süzgeçten yardım alabilir veya doğrudan French press kullanabilirsiniz.
Adım 5: Sevis Edin
Cold brew kahve lezzeti farklı zevklere göre şekillenebilir. Kahveyi servis etmeden önce şurup ve süt ilave edebilirsiniz. Hatta farklı bir sunum için dondurma tercih edebilirsiniz. Daha soğuk bir deneyim için önerimiz ise buz.
Cold brew nasıl yapılır öğrendiniz. Daha fazla soğuk kahve tarifleri için bizi takipte kalın! Şimdiden afiyet olsun :)