Kahve Demleme Yöntemleri

Kahve Demleme Yöntemleri

 

Kahve, güne dinç bir şekilde başlamamızın yanı sıra hayatımızın her anına eşlik eden bir içecektir. Ancak hepsinden öte kahvenin çekirdeği, kahve severlerin deneyimlerini artıran etmendir. Kahve deneyimi sadece kahve çekirdeklerinin kalitesiyle değil, aynı zamanda doğru demleme yöntemleri ile de etkilenmektedir. 

 Kahve deneyimini artırmak ve farklı demleme yöntemlerini keşfetmek isteyenler için blog yazımızda bu konuya yer vereceğiz. Basınç ile demleme yöntemi ile başlayarak damlama, süzme ve vakum tekniklerine değineceğiz.

 

Basınç ile Demleme Yöntemleri: Espresso ve AeroPress

Basınç ile demleme yöntemleri, kahvenin yoğun ve aromatik bir şekilde hazırlanmasına olanak tanır. Basınç ile demleme yöntemleri olarak Espresso ve AeroPress yöntemlerini sayabiliriz.

 Espresso

Espresso, çekirdekleri bakımından koyu kavrulmuş, İtalya'nın geleneksel kahvesi olup, yüksek basınçlı bir demleme yöntemidir. Espresso kahve çekirdekleri, ince öğütülür, suyun yüksek basınç altında kısa süre ile temas etmesiyle yoğun, kuvvetli ve kremalı bir kahve elde edilir. Espresso, birçok diğer kahve içeceklerinin temelini oluşturur. Espresso ile yapılan kahvelere örnek: ‘’Americano, Cappuccino, Latte, Mocha, Ristretto, Lungo, Macchiato ve Con Panna’’ olarak verebiliriz.

AeroPress

AeroPress, ince-orta öğütülmüş kahve çekirdekleriyle Espresso tadında kahve arayanların tercih edebileceği ideal bir kahve demleme yöntemidir. En alt bölümüne yapısına özgü filtre yerleştirilir, üzerine kahve ve sıcak su ilave edilir. Daha sonrasında hafifçe baskı uygulayarak üst kısım itilir, aşağı kısımdan kahve özü çıkar.

 AeroPress’i Espresso’dan ayıran kağıtlı filtreli bir demleme yöntemi olmasıdır. Bu kağıt filtre sayesinde kahvede daha az tortu kalır ve aromayı bozan yağlar ayrışır. 

 AeroPress, Stanford Üniversitesi mühendislik bölümünde öğretim görevlisi olan Alan Adler tarafından icat edilmiştir. Ters çevrilmiş bir tüp ve pistonu olan plastikten yapılma basınçlı bir demleme yöntemidir. Aslında bu kahve demleme yöntemini bir nevi şırıngaya benzetebiliriz.

 

Damlama ile Demleme Yöntemleri: Pour Over ( Chemex, V60, Kalita Wave )

Damlama ile demleme yöntemleri, özel filtrelerin kullanıldığı ve kahvenin yavaş bir şekilde süzülerek demlendiği bir tekniktir. Damlama ile demleme yöntemi; Pour Over ve alt yöntemleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

 Pour Over

Pour Over demleme yönteminde çekirdeklerin filtresine uygun öğütülmesi gerekir. Üzerine sıcak suyun yavaşça manuel olarak dökülmesi ve haznesine kahvenin damlalar haline düşmesi ile gerçekleşir.

Pour Over yöntemi ile kahvenizi; V60Chemex ve Kalita Wave ekipmanları ile demleyebilirsiniz.  

  • Chemex

Chemex, 1941 yılında kimyager Peter Schlumbon tarafından icat edilmiş bir ekipmandır. Özel cam karaf (borosilikat), kalın filtre kağıdı (Bonded Filitresi) ve ortasında ahşap tutacak bulunmaktadır. Damlama ile demleme yöntemlerinden biridir. Kullanılan ekipmanlar sayesinde kahve, berrak bir görünüm yakalar. 

  • Kalita Wave

Kalita Wave, 1950 yılında Japonya’da bulunan Kalita şirketinin ürettiği bir kahve demleme makinesidir. Filtre tabanı düz, uçları zigzaglı ve 3 delik bulunmaktadır. Bu filtre yapısı sayesinde yapılan kahvenin aromasını daha yoğun ve eşit bir şekilde ayrılmasını sağlayabilirsiniz.  

  • V60

V60, Japonya’ya ait bir ekipman türüdür. Filtre kağıdının konulduğu yer 60 derece konik bir yapıya sahiptir.  İnce öğütülen kahve, filtre kağıdının içerisine koyulduktan sonra sıcak su gezdirmenizle eşsiz aromasını alt kısımda yer alan potun içerisine akıtır. Bu ekipmanda diğer damlama yöntemleri gibi kahvenin pürüzsüz, dengeli ve aromalı olmasını sağlamaktadır.

 

Süzme ile Demleme Yöntemleri: French Press ve Moka Pot

French Press

French Press yöntemi iyi ve kolay kahve demleme yöntemi olarak kabul edilmektedir. 

Özel olarak üretilmiş pres kabına öğütülmüş kahve ve sıcak su dökülür. 2-4 dakika arası demlendirilir ve ardından süzülür. Bu yöntemle kahvenin tüm aroması, öğütülen kahvenin yağı ve kafeini eşit bir şekilde yayılır. Böylece kahvenin en saf hali elde edilir.    

 Moka Pot

Moka Pot, 1933 yılında Alfonso Bialetti tarafından patenti alınan bir ocak üstü kahve demleme ekipmandır. Moka pot, orta kalınlıkta çekilmiş kahve ile kaynayan suyun basınç gücüyle demlenir. Demliğin orta haznesinde bulunan kahve tanecikleri süzülür. Ortaya Espresso tadında bir kahve çıkar.  

 

Vakum ile Demleme Yöntemi: Sifon (Vakum Pot)

Vakum ile demleme yöntemi, suyun alttan yukarı doğru hareket ettiği ve ısıyla birlikte oluşan basınç vakum etkisi yaratarak kahvenin hazneye akıtılması sağlanır. Vakum ile demleme yöntemi; Sifon (Vakum Pot) olarak karşımıza çıkmaktadır.

 Sifon (Vakum Pot)

Sifon (Vakum Pot) öncelikle estetik açısından oldukça güzel bir ekipmandır. Sifon ile kahve demlemek için alt kısmına 3 bardak olacak şekilde su doldurulur. Alt kısmındaki ocak yakılarak su ısıtılır. Isınan su basınçla üst bölmeye çıkar. Üst kısma çıkan suyun içerisine orta çekimli kahve ilave edilir. Birkaç tur karıştırılan kahvenin ocak kısmı kapatılır. Alt kısım soğudukça üst kısımda vakum etkisi oluşur ve alt kısma kahve dolmaya başlar.

Kahve demlemek günümüzde bir sanata dönüşmüş diyebiliriz. Hangi yöntemi denerseniz deneyin, kaliteli, taze kahve çekirdekleri kullanmak ve demleme sürecine özen göstermek oldukça önemlidir.

 

Photo by Burst

Bloga dön