Kahve Varyeteleri Nelerdir?

Kahve Varyeteleri Nelerdir?

Kahve; sabah rutininizde, arkadaşlarınızla sohbetlerinizde ya da molalarınızda yer alıyor olabilir. Peki, gün içerisinde enerjinizi yükselten veya sohbetlerinizin seyrini değiştiren o kahvenin hangi türe ait olduğunu biliyor musunuz? Çoğu kişi, içtiği kahvenin hangi kahve soy ağacından geldiğini bilmez. Tabii ki, gerçek kahve gurmeleri dışında. Eğer tadıyla, aromasıyla veya kokusuyla iştahınızı kabartan kahvelerin hangi varyeteye sahip olduğunu öğrenmek istiyorsanız, “Kahve Varyeteleri Nelerdir?” başlıklı bu yazımız size yol gösterebilir. O halde, severek tükettiğiniz kahvelerin atalarını veya henüz hiç tadına bile bakmadığınız kahve türlerini bizimle birlikte keşfedin!

Kahve Çekirdeği Türleri Mercek Altında!

Kahve konusunda bildiklerinizin hatırı sayılırsa, kahvenin Arabica ve Robusta olarak iki ana türe ayrıldığını biliyor olabilirsiniz. Ancak kahveyi bu iki türle sınırlamak pek doğru değil. Kahve türleri, doğal seleksiyon yoluyla çeşitli alt varyetelere ayrılır. Bu da kahvenin soy ağacını bayağı genişletir. Öyle ki, dünya üzerinde bilinen 120’den fazla kahve ağacı türünün olduğunu göz önünde bulundurursak, yeni alt türlerin gelişimini tamamlaması da bir hayli olası. O zaman lafı daha fazla uzatmadan kahve çekirdeği türleri nedir, aynı zamanda da bu kahve varyetelerinin özellikleri nelerdir sizin için detaylı bir şekilde ele alalım!

Arabica Kahve

Dünya üzerinde en çok tüketilen kahve türleri arasında Arabica kahveler başı çekmektedir. Kahve üretiminin yüzde 60 ila 70’ini üstlenen bu tür, kahve tutkunlarının favorileri arasında yerini alır. Nitekim, dengeli asit ve kafein oranı sayesinde hemen herkese hitap etmeyi başaran Arabica kahve çeşitleri, zengin tat profiliyle öne çıkmaktadır. Genellikle meyvemsi ve çiçeksi notalardan oluşan bu kahve varyetesi, damakta nahif bir iz bırakır.

Robusta Kahve

Arabica kahve türünden sonra küresel çapta büyük ilgi gören Robusta kahve, farklı kültürlerden kişilerin zevklerine kolaylıkla uyum sağlar. Öyle ki, kahve üretiminin de yaklaşık yüzde 40’ını Robusta kahve çeşidi kapsar. Farklı kahve pişirme yöntemlerinde kullanıma son derece uygun olan Robusta, sert ve hafif acı tadıyla bilinmektedir. Bu sebeple daha çok espresso tariflerinde kullanılır. Kafein oranı oldukça yüksek olan bu varyete, yoğun bir tat sağlar. Sunduğu özellikleriyle kahve tutkunları arasında son derece popülerdir.

Tipik Kahve

Arabica soy ağacının bir üyesi olan Tipik kahve, kahve tarihinin en eski türlerinden biridir. Tarihsel açıdan büyük öneme sahip olsa da, bu kahve türü günümüzde pek yetişmemektedir. Bu da kahvenin fiyatını doğrudan artırır. Günümüzde üretimi az ancak son derece değerli olan Tipik kahve türü, eşsiz lezzet çarkıyla da kahveseverleri kalbinden vurmaktadır. Çiçeksi, meyvemsi ve çikolatalı notalardan oluşan bu kahve türü, hafif asiditeye oranıyla yumuşak bir içim vadeder.

Gesha Kahve

“Kahve tutkunlarının sevgilisi” olarak anılan Gesha kahve, popülaritesi son dönemlerde artan türlerdendir. Bu türün yasemin gibi zarif çiçek ve çekirdekli meyve notalarına sahip olduğu bilinir. Yüksek tepelerde yetişen Gesha, karmaşık bir tat profili sunar. Bunun yanı sıra hafif, çay benzeri bir vücuduyla ödüllü kahve türleri arasında bulunmaktadır.

Bourbon Kahve

Arabica kahvesinin alt türü olan ve Etiyopya’ya özgü olan Bourbon kahve, dünyada sınır tanımaması ile dikkatleri üzerine çeker. Yuvarlak gövdeli ve parlak asitli olan bu kahve türü, meyvemsi ve çiçeksi notalarıyla karmaşık bir tat sunar. Zengin bir lezzet deneyimi konusunda son derece etkileyici olan Bourbon, kendi içerisinde de küçük aile gruplarına ayrılır. Caturra, Catuai ve Mundo Novo gibi kahve varyetelerinin büyükbabası olan bu kahve, günümüzde neredeyse tüm kahve tüketim şekillerinde tercih edilmektedir.

 

Kahve varyetesi nedir, artık biliyorsunuz. Peki, türler arasından sizin favoriniz hangisi? Karar vermek zor, tahmin edebiliyoruz. Bu noktada kararınızı daha kolay verebilmeniz için sizi, yüzde 100 Arabica çekirdeklerinden oluşan Bourbon kahvesini tatmaya davet ediyoruz. Hadi, vakit kaybetmeden Barabicas Coffee ürün gamımızdaki Arabica Bourbon kahve çeşitlerinizi inceleyin ve siparişinizi oluşturun!

 

Bloga dön