Güne kahvesiz başlamayanlar, yemekten sonra kahve içmeden duramayanlar ya da uykusu gelince kahveye sarılanlar… İtiraf edebiliriz, kahve içmek için her zaman vaktimiz ve bir bahanemiz var. Ancak yapılan çalışmalar gösteriyor ki, kahve içmek için ideal zamanlar bulunuyor. Kahvenin sunduğu olumlu etkilerden yararlanmak için günün belirli saatlerini değerlendirmek mantıklı oluyor. Aksi halde, kahve içmek bazen birçok açıdan riskli bile olabiliyor. İçinizden “kahve içmenin zamanı mı olur?” dediğinizi biliyor ve sizi fazlasıyla anlıyoruz. Yine de biz, kahve içmek için en iyi zaman nedir sizinle paylaşmak istiyoruz. Eğer şanslıysanız, bu yazımızı okurken kahve için doğru zamanda olursunuz ve blog içeriğimizi taze bir filtre kahve eşliğinde takip edersiniz. E, hadi o zaman kahve içmek için en iyi zaman ne zaman keşfedelim!
Kahve Saati Neye Göre Belirleniyor?
Her birimizin biyolojik bir saati var. Sirkadiyen saat olarak bildiğimiz bu biyolojik saat, vücudumuzun kortizol seviyesi ile birlikte hareket ediyor. Hatta öyle ki kortizol, güne başlangıç ve uyuma saatlerimiz üzerinde adeta düzenleyici görevi görüyor. Kahve içerisinde bulunan kafein ise vücuttaki kortizol miktarını doğrudan artıyor. Dolayısıyla, stres hormonu olarak da bilinen kortizolun doğal olarak artışta bulunduğu anlarda kahve tüketmek, kişilerin çok daha stresli hissetmesine neden oluyor. Bu nedenle biyolojik saatimiz gereği vücudun kortizol seviyesinin yükseldiği zamanlarda kafein almak, zaten yüksek olan kortizol seviyesini daha da uyarıyor. Sonucunda ise stres hormonlarının seviyesi artıyor ve huzursuzluk başlıyor. Bunun yanı sıra, kafeinin vücuda olumlu etkileri önemli ölçüde azalıyor.
Hangi Zaman Aralığında Kahve Tüketilmemeli?
Kortizol seviyesi, bilimsel anlamda tipik olarak sabah 7 ile 8 arasında zirve yapıyor. Bu da söz konusu saat diliminde enerjimizin ve aynı zamanda da stresimizin daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Bu sebeple güne başlar başlamaz bir fincan filtre kahve içilmesi tavsiye edilmiyor. Eğer sabah saatlerinde kahve içmeden duramayan kişilerdenseniz, sabah 9.30-11 arasında bir fincan filtre kahve içerek kendinizi şımartabilirsiniz.
Sabah saatlerinin yanı sıra, hangi saatlerde kahve içilmemeli öğrenmek gerekiyor. Öğlen 12.00-13.00 ve akşam 17.30-18.30 saatleri kortizol seviyesinin pik yaptığı zamanlar olarak biliniyor. Dolayısıyla kahve içmek için bu saatlerden de kaçınılması tavsiye ediliyor. Özellikle iş yerinizde kendinize küçük kahve molaları veriyorsanız, mola saatlerinizi bu vakitlere göre ayarlayabilirsiniz. Bu sayede çok daha verimli bir kahve deneyimi yaşayabilirsiniz. Gün içerisindeki kahve saatlerinizi kahve içmek için en iyi zaman seçeneklerine göre belirlediyseniz her şey yolunda. Fakat kötü haber şu, gece geç saatlerde de kahve içmek pek akıllıca olmayabiliyor. Çünkü bir gerçek var; kahve, uykuyu kapı dışarı ediyor. Bu sebeple akşam arkadaşlarınızla ya da kendiniz kahve keyfi yapacaksanız uyumadan ortalama üç saat önce kahve tüketimini bitirmelisiniz. Diğer türlü, biyolojik saatinizin dengesini şaşırtmak kaçınılmaz olabilir.
Peki, Kahve Şekerlemesi Nedir?
Kahve içme saatleriniz kısıtlandı, farkındayız. Ama bunun karşılığında sizi kahve içmek için yeni bir saat diliminden haberdar etmek istiyoruz: Şekerleme öncesi kahve saati. Gün içerisinde şekerleme yapmayı seviyorsanız ya da kısa bir uyku molası için vaktiniz varsa hemen kendinize filtre kahve demleyebilirsiniz. Çünkü bu alandaki araştırmalar, küçük şekerlemenizden önce bir fincan kahve içip hemen uzanıldığında, beyin ve kafeinin vücuttaki adenozinle çift güçle savaştığını ortaya koyuyor. Ayrıca, uyandıktan sonra kafein devreye giriyor. Bu da yorgunluk, uykusuzluk ve stres gibi etkilerin azaltılmasına yardımcı oluyor. Ne dersiniz kahve şekerlemesi, kafein alamadığınız saatlere değiyor değil mi?
Kahve içmek için en ideal zaman nedir artık biliyorsunuz. O zaman, en kaliteli filtre kahveden de haberdar olun: Barabicas Coffee! Kahve saatlerinizi çok daha kaliteli ve leziz hale getirmek için Barabicas’ın birinci sınıf filtre kahve çeşitlerini mutlaka denemelisiniz. Hadi, hemen sepetinizi oluşturun!
Kaynakça: Rachael Ajmera, When Is the Best Time to Drink Coffee?, Healhtline, 2020, (çevrim içi)